چرچیل (دبیر امور شرقی سفارت انگلیس) در گزارش خود به لندن در صدر مشروطه، با اشاره به ماجرای کشتار جمعی از فرق ضاله به دست مردم اصفهان در 1889-1890 م (1307 قمری)، حاج شیخ محمد تقی نجفی (آقا نجفی) را محرک این امر شمرده است...
درروزهای آخر سلطنت پهلوی اول، که رضاشاه توسط متفقن تبعید و محکوم به اخراج از کشور شده بود به گوش درد عفونی شدیدی مبتلا شده بود و پزشک محلی در کرمان نیز دستور چند روز استراحت داده بود...
در اوایل اسفند 1339 مقرر شد ملکه الیزابت و شوهرش پرنس فیلیپ و گروهی از مقامات بلندپایه انگلستان به ایران سفر نمایند. روز ششم اسفند 1339 مراسم استقبال رسمی در فرودگاه مهرآباد به عمل آمد و مهمانان به سوی تهران عزیمت نمودند. فردای آن روز، طبق برنامه قرار بود ملکه انگلیس ازکوی کارگران نهم آبان بازدید به عمل آورند. هنگامی که ملکه الیزابت و پرنس فیلیپ داخل ...
ایرانی ها خورندگان بسیار قابلی اند. بخصوص آن هایی که از طبقات پایین تری هستند. پنج مستخدم که با هم غذا می خورند، هر روز حدودا بیست پوند نان را به اضافه ی جیره مناسبی از گوشت و میوه با ولع بسیار می خورند.
نواب نه تنها به دنبال حکومت اسلامی در ایران بود و می خواست استعمارگران را از ایران بیرون کند؛ حتی تلاش می کرد تا ایده های خود را در مورد لزوم مواجهه کشورهای اسلامی با استعمار نیز مطرح کند. آنچنان که این کار را در مصر نیز دنبال می کرد...
امیر کبیر صدراعظم لایق و کاردان ناصرالدین شاه علاوه بر اقدامات اصلاحی خود، نسبت به تحرکات و اقدامات مداخله جویانه سفارتخانه های خارجی در ایران بسیار حساس بوده و برای اینکه از جزئیات اعمالی که در سفارتخانه ها انجام می گرفت مطلع گردد عده ای از منهیان تربیت شده را روانه خدمت سفرای خارجی می کرد و هر یک از رجال ایرانی که محرمانه با سفرای روس و انگلیس و ...
یکی از جنبه های بسیار شگفت انگیز حق کاپیتولاسیون در دوران قاجار این بود که در تهران قصابانی بودندکه تحت الحمایه دولت انگلیس به شمار می رفتند و نرخ گوشت را بی رضایت و موافت سفارت انگلستان نمی توانستند تعیین نمایند . . .
روس ها تا پیش از کنفرانس 1907 آنچه در سر داشتند دسترسی به آبهای آزاد بود. آنها در ذهن خود رسیدن به هند را از طریق خلیج فارس می دانستند. اما جالب اینکه قرارداد 1907 برای همیشه این آرزوی آنان را به تاریخ پیوند داد . . .
شکاف بین دیدگاه های آمریکا و بریتانیا در مورد بحران رو به گسترش ایران، روشن ترین نماد خود را در هیئت سفرای جدید دو کشور یافت که در 1950 (1329) به تهران فرستاده شدند نشان داد . . .
در طول تاریخ قاجار اگرچه برای دفعات متعددی سیاستمداران و زمامداران وقت درصدد برآمدند تا با تاسیس راه آهن سراسری ایران را از منظر حمل و نقل مدرن کنند؛ اما مخالفت دولت انگلیس هرگز اجازه این امر را به آنها نداد. چرایی این امر را باید در عبارات زیر جستجو کرد . . .
انگلیسی ها به ذات همیشه با کمونیسم مشکل و مسئله داشته اند. چرا که این رویکرد و مکتب فکری به نوع ضد نظام سرمایه داری بوده است که انگلیسی ها در پاگیری و گسترش آن نقش عمده را دارا بوده اند. با همه این احوال آن زمان که آلمان فاشیستی به عنوان خطر شماره یک دنیا تلقی شد، انگلیسی ها ابایی از همراهی با کمونیسم بر علیه فاشیسم نداشتند . . .
گاهی چهره مبارزاتی بخشی از افراد به یک مقطع تاریخی گره می خورد. در صورتی که آن افراد روزها و ماه ها سالهای قبل و پس از آن مقطع نیز در مبارزه بوده اند. نمونه چنین افرادی آیت الله کاشانی است که نامش با نهضت ملی شدن صنعت نفت گره خورده است، در حالی که او به طور کلی یک مبارز ضد انگلیسی بود و حتی برای مقطعی به نام مجرم عضویت در ستون پنجم آلمان!!! . . .
برخی از کسانی که در ماجرای 28 مرداد 1332 جزء کودتاچیان بودند؛ پیش از آن در زمره مخالفین سیاست های انگلیس در ایران محسوب می شدند و از این رو شاید تا پیش از واقعه کودتا کمتر نگاه منفی نسبت به آنها وجود داشت. یکی از این افراد احتمالا زاهدی است . . .
جانشینی محمدرضاشاه پس از سقوط رضاشاه در پاره ای از ابهام بود؛ روس و انگلیس، حضور آلمان ها در ایران را بهانه کرده بودند و برای استفاده از ایران به عنوان پل پیروزی به ایران حمله کرده و حالا درصدد بودند تا ضمن عزل رضاشاه، محمدرضا را نیز کنار بگذارند و یک قجری را به قدرت برسانند . . .
در طول قرن گذشته، ایرانی ها کمتر درک درستی از رویکرد و سیاست کشورهای غربی در قبال ایران و کشورهای مستعمره شده داشتند. نمونه این رفتار را می توان در یادداشت های وزنامه ایران نو دید. آنها که در ابتدا روسیه را عامل مشکلات ایران می دانستند، کمی دیر فهمیدند که مشکل مواجه ما با غرب است و نه یکی از دو کشور روس و انگلیس . . .
اعتماد السلطنه یکی از صدراعظم های ناصرالدین شاه در کتاب خاطرات خود نقل می کند که هنگامی که میرزا تقی خان امیرکبیر را به کاشان بردند کلیه نوشته جاتش را ضبط کرده و نزد شاه آوردند. اکثرنوشته هایی که از منزل امیرکبیر به دربار آوردند رمز نگاری شده بود. شاه دستور داد که آنها را در مخزن اندرون نگاه داشتند و در زمان صدرات میرزا یوسف مستوفی الممالک، یک نفر ...
بعد از قرارداد استعماری 1919 که میان وثوقالدوله و بریتانیا به امضا رسید، حجم انتقادات و اعتراضات وارد شده به آن، اجرای قرارداد عملاً منتفی و به طور کلی ملغی گردید. در این شرایط، بریتانیا با ابزارهای سیاسی دیگر درصدد اعمال نفوذ و به دست گرفتن قدرت برآمد که کمیته آهن یکی از این ابزارها بود . . .
در تشریح سیاست دولت انگلیس در ایران در 14 آبان سال 1320 شمسی رادیو لندن گفتار جالبی تحت عنوان «خطاب به ملت ایران» پخش نمود. این گفتار یکی از بی پرواترین و صریح ترین اعترافات دولت انگلیس درباره سیاست استعمارگرانه خود در کشور ما است. به قول مصطفی فاتح بهترین سندی است که ثابت می کند انگلستان در روابط خود با ایارن پایبند به قوانین و سنن بین المللی نبوده ...
انقلاب مشروطه ایران فرصتی برای شناختن سره از ناسره بود؛ اینکه رفع استبداد به چه قیمیتی به دست خواهد آمد؛ آیا به ارزش افتادن هر چه بیشتر در دامن استعمار و یا مبارزه با دوگانه استبداد و استعمار به طور همزمان. این همان جایی بود که راه دو دسته از سران نهضت را از هم جدا کرد . . .
انگلیس و آمریکا، اگرچه نهایتا مردمانی از یک نژادند و اگرچه در طول جنگ جهانی دوم در کنار یکدیگر و در قامت دولت های متفق جنگیدند، اما با همه این احوال هرگز رقابت و مواجهه با یکدیگر را کنار ننهادند؛ نمونه این امر در وقایع پس از جنگ جهانی دوم خود را نشان داد . . .